Естрагон – полезната подправка

Естрагонът е растение, което освен многото си полезни качества е и лесно за отглеждане. Няма особено големи изисквания към почвата, като вирее дори на засушени места, а единственото, от което се нуждае е повечко слънце. При нормални условия, тази уникална билкова подправка може да живее до 15 години, което наистина е доста дълъг период, в който винаги ще имате под ръка естрагон.

При по-влажни почви, растението се развива по-добре, но трябва често да бъде почиствано от плевели. Засаждането става чрез семена, разсад или издънки от вече стари храсти. Най-добре е да се направи разсад и да се засади на разстояние 50-60 см. Листата се прибират 2 пъти – към края на юни и края на септември, като се оставят да изсъхнат на слънце. Листата също така са много богати на витамини (калий, калций, фосфор, желязо) и от тях се приготвя етерично масло, чрез изваряване с дестилирана вода.

Приложенията на естрагона в кухнята са много, а най-често тази подправка се използва при приготвянето на месни ястия. Доказано е, че подобрява значително апетита, което го прави идеалната билка за хора, страдащи от анемия. Освен това, естрагона е тонизираща билка, която е много полезна при гастрит, епилепсия, безсъние и дори лош дъх. Тази подправка е много подходяща за консервиране на кисели краставички, домати и за приготвянето на горчица. Повечето майстори готвачи използват естрагон при приготвянето на всякакви салати, омлети и супи.

Тази подправка е много ароматна, което пък я прави иделаното допълнение за салати, гювечета, задушени зеленчуци или за добре познатата българска пача. Естрагонът е познат и под името Тарос, като има няколко вида. Среща се дори див Тарос, но той е с по-слаб аромат и свойства. Най-добрият сорт е френският, който е широкоразпространен в цяла Европа. Ако нямате подходящо дворно място, можете да го отглеждате и в саксия, която обаче трябва да е по-голяма, тъй като естрагона става под формата на храст.



0 коментара:

Публикуване на коментар

 
  • Хапвай смело © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes