Солена торта


Продукти:

За тестото:

500 гр. брашно

300 гр. топла вода

3 с.л. масло

20 гр. мая

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

Разтопено масло за намазване

За плънакта:

500 гр. спанак

500 гр. извара

100 гр. сирене

6 сварени яйца

сол, черен пипер и индийско орехче на вкус

От изброените продукти се замесва тесто и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. Спанака се бланшира в леко подсолена вода и след като изстине се нарязва на ситно, и се смесва със сиренето и изварата. Всичко се овкусява със сол, индийско орехче и черен пипер.

Когато тестото е готово се разделя на едно голямо парче и три по-малки. Голямото парче се разточва на кора с дебелина около 0.5 см. и се поставя в намазана дълбока тава, като трябва да покрие стените и да излиза извън тях. Когато сте готови с това, въпросното парче се намазва цялото с масло.

След това се разточват две от малките парчета, така че да покриват само дъното. Поставят се в тавата като също се намазват с масло. Върху така подредените кори се поставя равномерно плънката и в нея се правят шест вдлъбнатини в кръг. В тях се поставят яйцата с леко притискане, така че да потънат в нея и почти да се скрият. Разточва се последната кора и се поставя върху подредените яйца и плънка. Висящите краища се обръщат навътре и се оформя декоративен борд /може леко да се прищипват или да се оформят с вилица/.

Така приготвената торта се намазва обилно с масло и се пече на предварително загрята фурна на 180 – 190 градуса за 40 – 45 мин. След като се изпече тортата се оставя леко да се охлади, за по-добро нарязване. Може да се консумира с кисело мляко. Приятно хапване на всички.

Снимка: moireceprti.mk

0 коментара:

Публикуване на коментар

 
  • Хапвай смело © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes