Босилекът – свещената подправка

Босилекът е познат на човечеството още от древни времена, като за неговия произход и свойства се носят безброй легенди. Смята се, че откриването на босилекът е станало още преди 5 000 години от индийците, като днес, тази ароматна подправка се използва по целия свят.

За босилекът може да се каже, че е едновременно и подправка, и билка. Той се използва както в кухнята, така и в медицинита, като има много полезно действие за хора с хронични заболявания. Може да се използва чрез специално приготвена отвара или просто да се извлече етеричното масло, което помага при главоболие, зъбобол, кашлица и други. Босилекът е едно уникално растение, което по принцип е едногодишно и се среща в няколко сорта, които имат различен аромат и приложение.

Босилекът е най-подходящ за приготвянето на салати и в частност домати. Това е любимата подправка на италианците, които наистина знаят как да приготвят вкусни ястия. Също така се използва масово и в тайландската кухня, която е известна със своите неустоими аромати. Босилекът също така е перфектната подправка за супи, яхнии, кърита, различни сосове, а дори и за приготвянето на ликьор.

Интересното при тази подправка е, че променя аромата си при комбинация с други, сходни подправки. Най-успешното съчетание е с магданоз, риган или мащерка, като разбира се приложението на босилека е на практика безгранично. Това уникално и интересно растение е познато още като „кралска подправка” и се смята, че в миналото отглеждането му е било предназначено само за висши особи.

Освен всички изброени приложения на босилека, той много често се използва при приготвянето на ягодови или сливови конфитюри, като придава впленяващ аромат на канела. Съхранението на тази подправка също е много специфично, тъй като при изсушаване, ароматът се променя изцяло. Босилекът може да се съхранява успешно и във фризера, като много кулинарни майстори предпочитат да не го нарязват за своите ястия, защото по този начин се запазват основните му вкусови качества.

Това е наистина една впечатляваща подправка, която намира място на всяка трапеза, без значение от расата и вкусовите особености на хората.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 
  • Хапвай смело © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes