Риганът и неговите качества

Риганът е билкова подправка, която е често срещана както в България, така и в много други страни. По нашите географски ширини, тя си вирее безпроблемно, като е дългогодишно растение и не изисква особени грижи. Риганът освен перфектните си вкусови качества има и много полезно действие, като в миналото е бил основното медицинско средство за лечение на кожни инфекции, ухапвания от отровни насекоми и влечуги, за облекчаване болките при менструация, както и при проблеми с простатата.

Риганът също така е и мощен антиоксидант. Смята се, че само 1 грам от това растение се равнява 42 ябълки, като риганът може да се консумира с много ястия. Италианските пици са световно известни със своя специфичен и приятен вкус, а тайната се крие в соса, който е направен от домати и риган. Тази ароматна подправка много често намира приложение в италианската кухня, а в България, кулинарните майстори също го използват доста често. Освен вече споменатите пици, риганът може да се използва за приготвянето и аранжирането на салати, омлети с яйца, дори и за приготвянето на месни ястия.

Риганът също така доста често се използва за приготвянето на чай. Изсушените стъбла на растението са много полезни, като чая с риган помага при проблеми с дихателните пътища, облекчава кашлицата, а дори според последните проучвания, тази лековита билка блокирва успешно раковите клетки.

Другото приложение на това нискотревисто растение е в създаването на мехлеми, при консервирането, дори и парфюмерията. Етеричните масла, които се извличат от ригана са с много силен аромат и доста често намират различни приложения. Масленият екстракт е доста по-силен от изсушения риган, като не трябва да се прикалява с употребата му, тъй като има успокоително действие и може да се стигне до нежелани реакции.

Познати са няколко разновидности на ригана, но този, който се среща най-често в България е обикновен, като е много полезен за всички хора. Ако не разполагате с дворно място или градина, можете спокойно да го отглеждате и на терасата, като заместител на традиционните саксийни цветя. Кулинарните експерти, както и лекарите препоръчват употребата на тази билка, така че не е лошо да имате няколко стръкчета под ръка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 
  • Хапвай смело © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes